Page 30

Kracht_25_juni_2014

Dr. Sandra Beijer, diëtist en epidemioloog Integraal Kankercentrum Nederland, initieert, coördineert en begeleidt onderzoeks- en voorlichtingsprojecten op het gebied van voeding en kanker zowel tijdens als na de behandeling. 30 Voeding - beeld shutterstock Kracht Eten In Kracht Eten behandelen we vraagstukken over voeding in relatie tot kanker . “Soja bevat isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen, ze worden ook wel fytooestrogenen genoemd. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon wat van invloed kan zijn op borstkanker: een langere blootstelling aan oestrogeen verhoogt de kans op het krijgen van borstkanker. Het is de vraag of een oestrogeen-achtige werking gewenst is bij oestrogeen-gevoelige borstkanker. Bij deze vorm van borstkanker wordt hormoontherapie gegeven. Deze hormoontherapie moet de werking van het oestrogeen tegengaan. Het is de vraag of de soja de hormoontherapie dan niet tegen- werkt. Een studie waarbij vrouwen twee porties sojaproducten per dag aten, liet echter geen effect zien op oestrogeenwaarden. Daarom zien we deze hoeveelheid als veilig. U kunt veilig twee voedingsmiddelen die van nature soja bevatten (zoals sojamelk en tahoe) per dag eten. De veiligheid van hoge doses soja is nog niet aangetoond. Daarom is het advies om geen supplementen met hoge doseringen soja, fyto-oestrogenen, isoflavonen (zoals genisteine en daidzein) te gebruiken.”1 vraag: Wat kan ik het beste eten bij pijn door een ontsteking van de slijmvliezen? vraag: Mag ik sojaproducten gebruiken als ik borstkanker heb? Prof.dr.ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker Wageningen Universiteit, VU Amsterdam, Radboudumc onderzoekt voeding bij het ontstaan van kanker, en voeding tijdens en na behandeling voor kanker. Voeding Vragen Advies vraag: Hebben verse producten meer voedingswaarde dan kant-en-klaar producten? “Ja, voor fruit klopt dat: diepvriesfruit en fruit uit glas of blik bevat minder vitamine C dan vers fruit. Mocht u geen stukken fruit kunnen eten, dan is vers vruchtensap of verse vruchtenmoes een geschikte vervanger (wel meteen consumeren om vitamineverlies te voorkomen). Koelverse maaltijden, groenten uit de diepvries en groenten uit blik of glas zijn goed te vergelijken met vers bereide producten. U kunt dus gerust kiezen voor spinazie uit de diepvries of bietjes uit een potje. Doordat de moderne bereidings- wijzen, diepvries- en koelmogelijkheden zo goed zijn, is de voedingswaarde van deze producten ongeveer even hoog en soms zelfs hoger dan de maaltijden die u thuis maakt. Verse producten kopen en bereiden naar eigen smaak is soms lekkerder, maar boodschappen doen en koken vergen energie en tijd, terwijl u door de behandeling daar misschien veel te moe voor bent. Met kant-en-klaarproducten, die u alleen maar hoeft op te warmen, kunt u ook een goede maaltijd op tafel zetten. Ook als u snel last heeft van geuren tijdens het koken is een kant-en-klaarmaaltijd een mooie oplossing.” De website voedingenkankerinfo.nl werd begin mei gelanceerd en is ontwikkeld door het Integraal Kankercentrum Nederland, de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie en wordt financieel ondersteund door Alpe d’Huzes/KWF. Ook een vraag? Stel ‘m op deze site of bel de KWF Kanker Info Lijn: 0800 - 022 66 22. Vloeibare i voeding, zoals soep, is zacht en zorgt voor minder klachten bij het slikken. U kunt veilig twee voedingsmiddelen die van nature soja bevatten (zoals sojamelk en tahoe) per dag eten. “Ontsteking van de slijmvliezen van de mond is een veelvoorkomende en zeer hinderlijke bijwerking van chemotherapie en bestraling op het mond-keelgebied. Deze ontsteking zorgt voor veel pijn bij het eten, slikken en praten. Wat kunt u hieraan doen? • Kies voor zachte, smeuïge of vloeibare voeding. • Neem geen harde voedingsmiddelen die het slijmvlies kunnen beschadigen zoals noten, hard fruit, korstjes of hardgebakken gerechten. • Vermijd scherp gekruide gerechten, zure voedingsmiddelen (zoals frisdrank, vruchtensap, citrusfruit, appel, augurken, uitjes), erg zoute producten, koolzuurhoudende dranken, alcoholische dranken en sportdranken. • Neem bij voorkeur voeding op kamertemperatuur. • Gebruik een rietje. Het rietje zorgt ervoor dat het contact van de voeding met de mond beperkt blijft. • Als u onvoldoende kunt eten en/of gewicht verliest, neem dan contact op met uw arts en/of diëtist.”


Kracht_25_juni_2014
To see the actual publication please follow the link above